Kurser i forntida hantverk och äldre hantverk:

- Vävning med brickor och i bandgrind - väv ett band eller bälte till din dräkt.
- Vävning i varptyngd vävstol
- Växtfärgning
- Nålbindning, Åslevanten och andra västsvenska varianter
- Tvåändsstickning med specialgarn
- Gammaldags virkning, "potatisvirkning" efter lokala mönster och från finska österbotten
- Sticka & virka med växtfärgade garner
- Spinn ditt eget garn
- Virka amigurumi

Alla kurser är en grundkurs, med historik och möjlighet att köpa material på plats. Fortsättningskurser och specialkurser ordnas beroende på intresse.

Material och tillbehör finns att köpa för Dig som vill komma igång själv. Boende finns på lokala vandrarhem alternativt finns det möjlighet att ställa en husvagn för övernattning.

Kontakta mig för mer detaljer om vad som ingår i kurstema. Kolla även in min blogg!

I kursen varptyngd vävstol ingår: Vi samlas i Gerum för att tillsammans ägna några dagar åt textilhistoria och vävning. Fredag ägnas åt ett besök på fyndplatsen för Gerumsmanteln och vi går igenom vävningens historia. Lördagen väver vi och prövar att varpa och sätta upp en väv. Söndagen avslutas med vävning och möjlighet att besöka ett spinneri. För den som bara vill pröva på vävning finns möjlighet att bara delta en dag. Kostnad exkl. mat och boende 1300:- per person - en dags-deltagande 400:-. Minst 3 deltagare.

Föredrag för bokade grupper För mindre grupper t.ex. vävföreningar och liknande finns möjlighet att besöka min verkstad och lära mer om äldre tiders vävning och textilhistoria med utgångspunkt från de vävar och forntidsdräkter som jag visar. Kostnad efter överenskommelse.

Medeltida temadag Under åren har jag jobbat mycket med barn på skolor och museer. Ett eget skolprogram har genomförts bl.a. på Skövde Museum och Västergötlands museum. Här är några bilder från de först åren.

Aktiviteter som ingått var medeltida hantverk som man kan tänka sig att Ingemo från Kungslena lärde ut till sina barn.
Bandvävning - gör ditt eget band som kan användas som pannband eller vänskapsband.
Ullkardning - gör din egen tråd som sedan vävs in i en väv uppsatt i den varptyngda vävstolen.

Ett arbetshäfte ingår med medeltidsfakta - dels allmänt hur man levde, åt och klädde sig, och dels med lite lokal historia. När barnen läst detta finns en tipsrad att testa kunskaperna med.

Vi fikar och äter bröd bakat efter medeltida recept och lyssnar till medeltidsmusik.

Barn från skolor i Skaraborg har redan prövat på denna aktivitet.